Centre court i Wimbledon har en setekapasitet på nærmere 15.000. Foto: Shutterstock.

Wimbledon 2022

av | 25 juni, 2022 - 21:25 | Internasjonalt, Wimbledon

Verdens eldste tennisturnering, også kjent som The Championships - starter på mandag - Casper Ruud har fortsatt til gode å vinne første runde på gress-sletta i WImbledon.

Siden 1877 har gress-turneringen Wimbledon vært spilt på historiske All England Club, som da gikk fra å være en ren croquet klubb til å inkludere gress-tennis, en ny sport som ble oppfunnet av den britiske offiseren Walter Wingfield noen år tidligere.

Her ble moderne tennis grunnlagt og Wimbledon anses å være tennisens hellige gral. I britisk stil er turneringen preget av konservative tradisjoner; kongelig tilstedeværelse, hvit bekledning og jordbær med krem er noen av innslagene.


Wimbledon finalen i 1879, gjengitt i fire scener i avisen den gang. Foto: Wikipedia.

Politiske undertoner

Årets utgave har vært gjenstand for mye kontroverser etter beslutningen om å nekte spillere fra Russland og Belarus å delta pga Russlands invasjon av Ukraina.

Argumentet fra Wimbledon var at russisk suksess i turneringen kunne bli brukt i russisk propaganda.

De ledende tennis-organisasjonene ITF, ATP og WTA besvarte beslutningen med å ikke tildele ranking-poeng fra årets turnering, noe som har fått enkelte spillere til å omtale Wimbledon 2022 som en oppvisnings-turnering.


Verdensener Daniil Medvedev fra Russland er utestengt fra årets Wimbledon pga nasjonalitet. Foto: Shutterstock.

Ruuds vei

Det råder lave forventninger til Casper Ruud i Wimbledon, men Norges tennis-sensasjon har likevel potensiale til å overaske. Etter verdensener Daniil Medvedev er utestengt og Alexander Zverev er ute med skade, er nordmannen tredje seedet bak legendene Novak Djokovic og Rafael Nadal.

Snarøya-mannen har aldri kommet forbi første runde i Wimbledon – og tilbake i Queens Club for noen uker siden røk han ut i første runde mot en kvalifisering-spiller.

Den brutale overgangen fra grus til gress har vært forklaringen på de sviktende resultatene. Det sier noe om marginene som er involvert i topptennis.

Nordmannen har i år likevel gode forutsetninger for å vinne noen kamper. I første runde møter han Albert Ramos-Vinolas (ATP 41), en 34 år gammel spanjol som også trives best på grusen.

I en eventuell andre runde kan Ruud møte Ugo Humbert (ATP 103) som overaskende vant gress-turneringen i Halle i fjor, men har siden falt betraktelig på rankingen.

Fra og med tredje runde er de høyest rangerte spillerne Ruud kan treffe: Sebastian Baez (ATP 36), Pablo Carreno Busta (ATP 19), Hubert Hurkacz (ATP 10), Novak Djokovic (ATP 3) og et nytt møte med Rafael Nadal (ATP 4) i finalen.

Eikeri med i doubles

French Open finalist i Mixed Doubles, Ulrikke Eikeri, har ankommet Wimbledon med en karriere-beste ranking på 41 og deltar i doubles sammen med den australske spilleren Astra Sharma (WTA Doubles 99).

I første runde møter Eikeri/Sharma det amerikanske makkerparet Alison Riske og Coco Wandeweghe, henholdsvis rangert nummer 35 og 177 i doubles.

I runde to kan Eikeri/Sharma møte 12.seed.

Ulrikke Eikeri fikk også muligheten til å kvalifisere seg inn i singles-drawet, men tapte en jevn tre-setter i første runde.

Favorittene

Den store X-faktoren i Wimbledon er underlaget. Gress-sesongen er kort og intensiv. Ballen spretter raskere og lavere samtidig som gressmatten forandrer seg underveis i turneringen.

Ikke alle spillere klarer å tilpasse seg gresset like bra. Tradisjonelt har serve-kanoene kommet langt i Wimbledon.

Herrer

Regjerende mester Novak Djokovic er en åpenbar favoritt. Serberen har vunnet Wimbledon seks ganger og har en grei trekning frem til kvartfinalen hvor han kan møte tenåring-sensasjonen Carlos Alcaraz, som er en ‘mørk hest’ å regne – og en outsider kandidat til tittelen.

Selvfølgelig er Rafael Nadal en naturlig tittelkandidat, forutsatt at skadeproblemene holdes på avstand. Spanjolen har vunnet begge Grand Slam turneringene så langt i år, men en kronisk fotskade kan ødelegge drømmen om en tredje Wimbledon tittel – og en løpende mulighet til å fullføre en Kalender Grand Slam, som vil si å vinne alle de fire store turneringene i samme kalenderår.

Fjorårets finalist Matteo Berrettini re-debuterte på ATP touren for en liten måned siden – noe som har resultert i to strake titler på to uker – begge på gress.

Dersom italieneren skal gå til topps må han sannsynligvis slå Stefanos Tsitsipas i kvartfinalen. Grekeren kommer rett fra sin første gress-tittel i Mallorca og har potensiale til å gå hele distansen i Wimbledon.


Noen av favorittene på herresiden: Matteo Berrettini, Novak Djokovic, Rafael Nadal og outsider Carlos Alcaraz. Foto: Shutterstock.

Kvinner

Verdensener Iga Swiatek står for årets største tennis-prestasjon så langt. Den polske 21 åringen har vunnet de siste 35 kampene, noe som har resultert i seks titler, deriblant French Open og fire WTA 1000 titler.

Selv om Swiatek aldri har kommet forbi fjerde runde i Wimbledon, er hun sannsynligvis den største favoritten.

Andre favoritter inkluderer French Open finalist Cori Gauff, 2019 vinner Simona Halep og Afrikas tennisstjerne Ons Jabeur, som i tillegg til Iga Swiatek har imponert mest i 2022 sesongen.


Iga Swiatek dominerer på WTA touren. 35 strake seire har gitt seks strake titler for den polske 21 åringen. Foto: Shutterstock.

Ny rekord i premiepenger

Totalt skal 40.350.000 pund deles ut til utøverne på tvers av alle disipliner. Det tilsvarer 488 millioner kroner. Vinnerne i singles mottar 24 millioner kroner. Spillerne som ryker ut i første runde får med seg en trøstepremie på 600.000 kroner.

Vinnerne i doubles deler 6.5 millioner kroner. De som ryker ut i første runde deler 150.000 kroner.

Andre nyheter for Wimbledon 2022

  • 135. utgave av turneringen.
  • Regjerende mestre: Novak Djokovic og Ashleigh Barty (pensjonert).
  • Verdensener Daniil Medvedev deltar ikke.
  • For første gang siden 1998 kommer ikke Roger Federer til å delta.
  • Syv ganger Wimbledon vinner Serena Williams er tilbake.
  • Fra og med i år vil det ikke være en hviledag på den første søndagen.
  • To baner har uttrekkbart tak.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv