Hvor ender French Open for Casper Ruud som nå møter en lavere rangert spiller i semifinalen? Foto: Discovery+.

Vant skandinavisk duell i French Open: Ruud til semifinale

av | 2 juni, 2022 - 00:54 | Casper Ruud, French Open, Internasjonalt

Målet før årets French Open var kvartfinale - nå er Casper Ruud i semifinalen etter han slo sin danske rival 3-1 i onsdagens kvartfinale.

Casper Ruud – Holger Rune: 3-1 (6-1, 4-6, 7-6(2), 6-3)

Det var en historisk seanse som utspilte seg på hovedbanen i French Open onsdag kveld – en kvartfinale mellom to unge skandinaviske spillere, et scenario som ville vært utenkelig bare noen få år tilbake, ikke for Ruud sin del – hans tid var kommet etter flere år i grustoppen, men at han skulle få følge av en ‘ukjent’ dansk tenåring, det lå ikke i de mest optimistiske kortene.

Hvem er egentlig Holger Rune?

Den danske 19 åringen Holger Rune ankom Paris rangert nummer 40 i verden. I fjor på samme tid var dansken nummer 291 i verden og en ‘sliter’ på Challenger touren.


Holger Rune slo fjorårets finalist og nummer fire i verden, Stefanos Tsitsipas i fire sett. Foto: Shutterstock.

Men dansken hadde lenge vist tendenser til å kunne bli en stor tennisspiller. I 2019 vant han French Open for juniorer – og som Casper Ruud rakk han å bli rangert nummer en blant juniorer. Det er kraftige indikatorer som erfarne aktører i tennissystemet vet å gi næring til.

Næringen kom i form av flere wildcards inn til ATP turneringer som gav dansken mulighet til å ‘fast-tracke’ seg forbi den tunge Challenger touren og ta store steg på rankingen ettersom ranking-poengene er høyere på ATP touren.

Klatret 371 plasser i 2021

Dansken har kapitalisert på de gavmilde wildcardene. I fjor klatret han hele 371 plasser – fra 474 til 103. Noen uker inn i årets sesong brøt han den magiske Topp 100 listen.

Vi var tidlig ute å omtale Rune som Danmarks Casper Ruud da også Rune fosset videre oppover på rankinglisten som toppet seg på 40 plass etter han vant ATP 250 turneringen BMW Open i München noen uker før Paris.

Fra før hadde Ruud slått Rune i alle deres tre tidligere oppgjør som alle kom på grusen de siste to sesongene.

Et rivaleri kan være født

Rune har uansett bekreftet at han vil bli en maktfaktor på ATP touren fremover. Sammenligner man progresjonen til Casper Ruud, så ligger Rune foran på skjema i sine meritter (ranking og titler).

B.la. var Rune yngre enn Ruud da han brøt inn I Topp 100 og han var et år yngre da han vant sin første ATP tittel i München tidligere i vår.

Begge fra Skandinavia, begge nummer 1 som junior, begge med tilsvarende utvikling og mulighet til å nå helt i toppen- og nå møttes de i sin første Grand Slam kvartfinale.

Vi håpet tidlig på et Borg – Ruud rivaleri, men Björn Borgs sønn Leo har ikke hatt den utviklingen mange håpet på,. Nå ser det ut til at Ruud-Rune kan bli et spennende rivaleri som kan prege nordisk tennis de neste 15 årene.

Eksplosiv start på kampen

En lett nervøsitet ble tidlig erstattet med stor selvtillit for det norske publikummet som ble vitne til en blodtørstig Ruud slik vi sjelden har sett han tidligere.

Nordmannen tok total kontroll fra start, lot ikke dansken få bruke spillet sitt og brøt dansken i hans to første serve game og jobbet frem en tidlig 5-0 ledelse etter han aldri var truet i egne serve-game.

Dansken unngikk en ‘smultring’ da han holdt sitt siste serve-game før nordmannen servet inn det første settet 6-1.

Presset på Ruud må ha vært gigantisk foran og under kampen. Ikke bare drømmen om å nå en semifinale, men også frykten for en eventuell ydmykelse av å måtte tape til ‘den nye gutten i klassen’ som er betydelig lavere rangert – og som i tillegg med seier kunne erklære seg som den nye Skandinaviske Tennissjefen.


Teams: Ruud leiren til venstre med bl.a trener Christian Ruud, Pedro Clar, fysio Marcel Da Cruz og mor Lele Ruud. Til høyre: Holger Runes trener Lars Christensen og mamma Aneke Rune. Foto: Discovery+

Små marginer Runes vei

Ruud opprettholdt presset i det andre settet, kom til flest break-baller, men dansken hadde hevet nivået sitt og fikk avverget break-baller han ellers ikke vill klart i det første settet.

Ruud fikk det første serve-bruddet, men dansken kvitterte tilbake umiddelbart samtidig som han spilte seg oppover. Resultatet var at dansken brøt inn det andre settet da Ruud skulle serve på 4-5.


19 år gamle Holger Rune fra Danmark ble overkjørt fra start, men reduserte etter hvert avstanden til Casper Ruud i kvartfinalen i French Open. Foto: Discovery+.

Formel 5 tennis

Når alt kommer til alt, er det kun Grand Slam som gjelder i tennis. ATP/WTA touren er trening og finansielt ‘bread and butter’ for spillerne mens Grand Slam er hva det alt handler om – spesielt for herrer som spiller Formel 5 Tennis – best av fem sett, som jevnlig produserer episke tenniskamper som er rett og slett umulig å kopiere i tre sett.

Et jevnt tredje sett gikk til tie-break etter at spillerne brøt hverandre en gang hver. Der ble Ruud dominerende og vant 7-2.

2-1 i sett til Ruud.

Ruud var fortsatt den gifteste spilleren i det fjerde settet og var nær å bryte dansken tidlig. Nordmannen fikk en ny sjanse da Rune skulle serve på 3-4. Ruud tok vare på sjansen, brøt til 5-3 og fulgte opp med å serve inn settet 6-3 og kampen 3-1 med sett-sifre 6-1, 4-6, 7-6(2), 6-3.


Her avgjøres kampen da dommeren dømmer 40:15 poenget innenfor i det fjerde settet. Foto:

Det uttalte målet til Team Ruud før turneringsstart var en plass i kvartfinalen – nå er Casper Ruud i semifinalen der han nok en gang møter en lavere rangert spiller en seg selv etter at både Daniil Medvedev (2), Stefanos Tsitsipas (4) og Andrey Rublev (5) alle er utslått.

Penge -og poengrekord

Casper Ruud er nå garantert 720 ranking poeng og rundt seks millioner kroner i premiepenger for å ha nådd semifinalen. Det er ny personlig rekord og nok til at nordmannen minimum klatrer tilbake til syvende plass på verdensrankingen på mandag.

Møter legende i semifinalen

Syvendeplassen ble sikret etter russiske Andrey Rublev tapte en dramatisk fem-setter mot Marin Cilic tidligere på onsdagen.

Dermed blir kroaten Marin Cilic mannen Ruud må slå i fredagens semifinale. Marin Cilic er en gammel storhet som vant US Open i 2014 og har vært i finalen i både Australian Open (2018) og Wimbledon (2017). Begge gangene ble han slått av Roger Federer.

33 åringen har vært relativ anonym ute på ATP touren de siste årene, men gjennomgår en liten renessanse i årets French Open.

Marin Cilic var på sitt høyeste rangert som nummer tre i verden. I dag er han nummer 23 på verdensrankingen.

Semifinalen Casper Ruud vs. Marin Cilic spilles på fredag.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Trening gir bedre liv

Trening gir bedre liv

Ny global studie viser sammenheng mellom regelmessig trening i tenårene og positiv mental helse i voksen alder.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv