Dominic Thiem er døpt Prinsen av Grus etter to strake finaletap til Rafael Nadal i French Open. Foto: Shutterstock.

Slått av Prinsen

av | 2 oktober, 2020 - 11:50 | Casper Ruud, French Open, Internasjonalt

Oppgaven ble for tøff - Dominic Thiem slo Casper Ruud i tredje runde av French Open.
Casper Ruud – Dominic Thiem: 0-3 (4-6, 3-6, 1-6)

Det er verken blodlinjer eller monarkistiske forhåndsbestemmelser som avgjør arverekkefølgen i tennis – kun resultater. Dominic Thiem er døpt Prinsen av Grus – den mest sannsynlige arvtakeren til å bli gruskonge etter å ha tatt seg til to strake finaler i French Open de siste årene. Østerrikeren har kun blitt slått av selve Kongen av Grus og Regent i Paris – Rafael Nadal – som i år jakter sin vanvittige 13.tittel i French Open.

Underveis har Thiem klatret til å bli nummer tre i verden, godt hjulpet av sin første Grand Slam tittel i US Open for en måned siden.

Dominic Thiem er Prinsen av Grus – på fredag slo han Casper Ruud i French Open. Foto: Shutterstock.

Sulten prins og sliten nordmann

Østerrikeren var derfor en av de tøffeste motstanderne Ruud kunne møte i French Open. Samtidig har nordmannen vist tegn på slitasje etter to intense uker med topp-prestasjoner i oppkjøringen til sesongens grus-høydepunkt i Paris. Thiem på sin side hadde brukt de siste tre ukene til restitusjon og er i kanonform. I sine to første kamper mot Marin Cilic og Jack Sock avga østerrikeren ikke et eneste sett.

Fredagens tredje-runde oppgjør ble en kamp mellom en sulten prins og en sliten nordmann.

Kampen startet jevnt og Ruud gav Thiem en liten kalddusj da nordmannen tok kampens første serve-brudd. Men østerrikeren hentet seg umiddelbart inn igjen og brøt tilbake.

Thiem fikk ingenting gratis av Ruud som var i fyr og flamme i det første settet. Thiem ble presset i hvert eneste serve-game og måtte redde break-baller på løpende hånd for å holde seg flytende.

Overmakten ble for stor

Likevel satt man igjen med en følelse av at det var verdenstreeren som dikterte poengene. Sammen med de aller beste gjennom tidene har Østerrikeren også lært seg å gjøre lynraske og dødelig effektive tilpasninger underveis i spillet.

Prinsen brøt Ruud opp til 4-3 og stengte døren for innkommende servebrudd. Dermed kunne han serve inn det viktige første settet 6-4.

Nervene, usikkerheten eller bare den generelle frykten for en fremadstormende Ruud så ut til å være borte for Thiem etter det første settet. Han startet det andre settet med å bryte Ruud og antall breakballer han selv måtte avverge ble kraftig redusert. Istedenfor brøt han Ruud for andre gang på tampen av det andre settet som han vant 6-3.

På 0-2 i sett var det ikke umulig for Ruud som har vist han kan snu fem-sett kamper tidligere, men utfordringen er et par hakk verre mot en Topp 3 spiller. Maskineriet Thiem, med en fersk Grand Slam tittel i bagasjen – så seg ikke tilbake. I det tredje settet var løpet kjørt for nordmannen. Kombinasjonen av slitasje og Thiem sitt toppnivå ble for mye. Nordmannen fikk bare holde serven sin en eneste gang uten å komme til bruddmuligheter i det tredje settet som Thiem vant 6-1 og kampen 3-0 med settsifre 6-4, 6-3, 6-1.

Leder grusstatistikk

Fredagens tap til Dominic Thiem og den påfølgende French Open exiten bør på ingen måte være en skuffelse eller nedtur for Casper Ruud som har sprengt forventningsbarometret siden den komprimerte grus-sesongen gjenoppstod for fire uker siden.

I løpet av to uker tok han seg til to semifinaler i henholdsvis en Master og en ATP 500 turnering – og oppnådde en rekke personlige milepæler som endte med at han ankom French Open som nummer 25 i verden og som en ‘forsinket’ 28. seed i en turnering han for få år siden måtte kvalifisere seg inn i.

Kun store navn langt oppe på Topp 10 listen har vært nok til å skremme norske tennisfans som har blitt vandt til å se Ruud slå den ene toppspilleren etter den andre. Nordmannen er fortsatt den mestvinnende spilleren på grusen i 2020 sesongen. Argumenter som Korona, komprimert sesong, etc forandrer ikke faktum: Ingen har vunnet flere kamper på grusen i årets sesong enn Ruud med sin 17-5 statistikk.

Sardinia blir en joker

Grussesongen er ikke over etter French Open. Forte Village Sardegna Open – en nyopprettet ATP 250 turnering på Sardinia – er det siste grus-kapittelet på ATP touren i 2020. Turneringen starter neste mandag (12 okt) og Ruud er forleløpig blant de fire toppseeda spillerne som mottar bye og slipper å spille første runde.

Grusbanene på Forte Village blir åsted for Casper Ruuds siste gruskamper i 2020. Foto: Forte Village Resorts.

Halvannen ukes restitusjon er sannsynligvis akkurat det Ruud trenger før han får en gylden mulighet til å sanke mange nye poeng. Nordmannen har nemlig ingen poeng å forsvare fra den aktuelle spilleuken ifjor og hele hans netto poeng-fangst i Sardinia kan legges til ranking-kontoen minus en liten pot på 16 poeng som han må bytte ut fra sine 18 tellende turneringer.

Blant de andre topp-seedene finner vi de som kan karakteriseres som Ruud sine nærmeste rivaler og likemenn på grusen: Cristian Garin og Diego Schwartzman. Trioen Ruud, Garin og Schwartzmann var gjengangere i alle finaler i den Latin Amerikanske grussesongen i februar/mars og vil sannsynligvis prege turneringen i Sardinia.

Schwartzmann har mye erfaring og er en veletablert Topp 20 spiller, noe Cristian Garin er i ferd med å kopiere. Chileneren har tatt to titler i år. Ifjor slo han Ruud i nordmannens første ATP finale i Houston.

Til sammen har Ruud møtt og tapt mot duoen seks ganger, men det spørs hvor lenge de kan lene seg på erfaring for å holde Ruud på avstand. Per nå leder nordmannen grusstatistikken foran Cristian Garin på andre plass.

To be continued in Sardinia.

Diego Schwartzman og Cristian Garin er Ruuds rivaler på grusen. Foto: Shutterstock.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv