Gruskonge Rafael Nadal var nådeløs i semifinalen mot Diego Schwartzman; Novak Djokovic måtte ut i fem sett for å slå Stefanos Tsitsipas. Foto: Shutterstock.

Klart for superfinale i French Open

av | 9 oktober, 2020 - 20:45 | French Open, Internasjonalt

De gamle er fortsatt eldst i Paris.

19 + 17 er 36. Så mange Grand Slam-titler har Rafael Nadal og Novak Djokovic vunnet i løpet av sine tennis-karrierer. Etter at begge vant semifinalene i French Open på fredag vil tallet stige til 37 etter finalen på søndag.

Nådeløs konge

Det var betydelig spenning knyttet til fredagens første semifinale mellom 12 ganger French Open mester Rafael Nadal og Diego Schwartzman. Argentinske Schwartzman sjokkerte Nadal da han for første gang på 10 møter dem imellom slo gruskongen i kvartfinalen av Roma Masters for tre uker siden. Etter sjokket i Roma tvang spørsmålet seg frem hos alle involverte; kunne Schwartzman gjøre det igjen i Paris, der Nadal kun har tapt to kamper på 15 år?

Svaret kom fredag ettermiddag og ble servert med to streker under: Nei!

Kongen av Grus og Regent i Paris var nådeløs på Court Philippe Chatrier og slo argentineren i tre strake sett. Ja visst ble han brutt underveis og måtte til tider avverge flere break-baller, men etter åpnings-gamet som varte i 14 minutter forsvant tvilen etter hvert som gruskongen kom opp i marsjtakt.

Kongen brukte 3 timer og 12 minutt på å slå Schwartzman med settsifre 6-3, 6-3, 7-6 (7-0) og er i finalen uten å ha tapt et eneste sett i de seks kampene han har spilt i Paris.

Djokovic i trøbbel

Den andre semifinalen mellom verdensener Novak Djokovic og femte seed Stefanos Tsitsipas så lenge ut til å følge samme manus som den første. Djokovic ledet 2-0 i sett og skulle serve inn kampen på 5-4 i det tredje da 22 år gamle Tsitsipas overlevde match-ball på Djokovic sin serve og brøt tilbake i grevens tid.

Da Djokovic skulle serve inn til tie-break på 5-6, brøt den unge grekeren på ny og snappet til seg settet 7-5.

Stillingen var 2-1 i Paris – En bonus-runde tenkte de nok de fleste.

Situasjonen ble umiddelbart mer alvorlig da Tsitsipas brøt først i det fjerde settet. Den regjerende ATP Finals mesteren hadde fått blod på tann og presset spillet til et nivå som selv verdenseneren slet med å følge. Da Djokovic skulle serve for å holde seg inne i settet på 4-5 brøt Tsitsipas en gang til og snappet til seg også det fjerde settet 6-4. Stillingen var nå 2-2.

Semifinalen som var et game unna å være over i det tredje skulle nå avgjøres i et femte sett. Verdensener og levende legende Novak Djokovic var nå under press fra den nye generasjonen og kunne tape sin første konvensjonelle kamp i 2020.

Nok var nok

Men det skulle ikke bli et symbolsk generasjonsskifte i Paris på fredag. Situasjonen var nok mer dramatisk for publikum enn for serberen selv som har vært i verre situasjoner uendelige ganger i sin karriere.

I kvartfinalen mot Pablo Carreno Busta ble Djokovic beskyldt for å ‘fake’ en skade for å kamuflere seg selv. Legger man det til grunn, må han ha på fredag avgitt to sett kun for å skape underholdning. Nok var nok, sa Djokovic som hevet nivået sitt samtidig som Tsitsipas så ut til å ha gått tom for krefter.

Tre ganger ble grekeren brutt i det femte settet og like før fire timer var passert på Court Philippe Chatrier i Paris, gikk Djokovic seirende ut av kampen 3-2 med settsifre 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1.

Superfinalen mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic på søndag er en realitet.

Regenten i Paris

Forrige gang Novak Djokovic og Rafael Nadal møttes i en Grand Slam finale var i Australian Open i fjor. Da vant Djokovic komfortabelt 6–3, 6–2, 6–3 på hard courten down under.

På grusen i Paris er Nadal i utgangspunktet superfavoritt, men Djokovic er sammen med svenske Robin Söderling en av to som har klart å slå Kongen i French Open de siste 15 årene. I tillegg er Djokovic ustoppelig i 2020 og har vunnet samtlige 37 kamper minus diskvalifiseringen i US Open.

Likevel må Djokovic ansees som utfordreren. Nadal sin dominans i French Open er uten sammenligning i historien og et kartotek av superlativer må til for å beskrive hvor absurd prestasjonen hans er på grusen i Paris: 12 titler + finale på søndag. De to andre legendene Novak Djokovic og Roger Federer har kun kapret tittelen en gang hver.

Career – Golden – Super

Dersom Djokovic vinner finalen på søndag vil han bli den eneste i historien siden Open æraen startet i 1968 til å vinne alle fire Grand Slams minst to ganger, også kjent som en Career Grand Slam.

Serberen har også klart å vinne alle fire turneringene etter hverandre, en prestasjonen som har fått mindre oppmerksomhet enn den burde fordi de fire titlene strakk seg over to kalender-år, kjent som en Non-Calender Career Grand Slam.

Når vi først er inne på Grand Slam terminologi; En Golden Slam vil si at en spiller har vunnet alle de fire Grand Slams i samme kalender år pluss OL-gull i single. Dersom spilleren i tillegg vinner sluttmesterskapet ATP/WTA Finals – har spilleren oppnådd en Super Slam.

Ingen spillere har noen gang fullført en Super Slam i løpet av en sesong. Steffi Graf gjennomførte derimot en Non-calender Super Slam; innen 12 måneder, men fordelt på to sesonger (1987 og 1988).

Serena Williams fullførte sine Career Golden Slam da hun vant OL i London i 2012. Steffi Graf er den eneste som har oppnådd en (non-calender) Super Slam Foto: Shutterstock.
Søndagens finalister:
Rafael Nadal
 • 19 Grand Slams hvorav 12 French Open
 • 1 Career Grand Slam
 • 35 Masters
 • 1 OL gull (Beijing 2008)
 • 0 ATP Finals
Novak Djokovic
 • 17 Grand Slams hvorav 1 French Open
 • 1 Career Grand Slam
 • 36 Masters
 • 2 x Career Masters
 • 5 ATP Finals
 • 0 OL gull

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv