Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on email

Tre dager til start: Dette er Australian Open 2020

Mye vil ha mer - vi tar en kikk på hvem som kan vinne i Melbourne.

På mandag går startskuddet til Australian Open, den første av de fire største turneringene i tenniskalenderen.

I løpet av to uker må syv kamper vinnes før seierherren – og kvinnen, står alene igjen på Rod Laver Arena i Melbourne. De to regjerende mesterne er Novak Djokovic og Naomi Osaka. For herresiden betyr Grand Slam best av fem sett mens kvinnene spiller best av tre.

GreenSet

Nytt i årets utgave av Australian Open er introduksjonen av GreenSet, et akrylsk hardcourt dekke som ofte brukes i innendørsturneringer, deriblant London og Paris.

435 millioner kroner skal deles ut til spillerne, en økning på nesten 14% fra 2019. Hver av vinnerne i singel får med seg i overkant av 25 millioner kroner. Taperne av første runde får en trøstepremie på 550.000 kroner.

Super tiebreak

Som Tennis-Norge rapportere under fjorårets Wimbledon, opererer hver av de fire Grand Slammene nå med ulik versjon av hvordan det avgjørende settet spilles. Australian Open innførte i 2019 det de kaller et super-tiebreak som inntreffer dersom det avgjørende settet går helt til 12-12. Istedenfor til det vanlige 7, vil super-tiebreaket gå til 10. Formålet er å hindre at kamper blir for lange.

Hvem kan vinne?

La oss starte med det enkle. Ikke siden Stan Wavrinka vant US Open i 2016 har noen utenfor De Tre Store vunnet en Grand Slam. Med Novak Djokovic, Rafael Nadal og Roger Federer fortsatt topp tre i verden og i form, er det ingen grunn til å tro at ikke en av dem skal klare det igjen. Tilsammen har trioen vunnet Australian Open 14 ganger.

Dersom Grand Slam hegemoniet deres skulle ryke, er det Daniil Medvedev som er den mest sannsynlige kandidaten. Russeren har tatt pole position bak De Tre Store i rankingen etter en eventyrlig 2019 sesong, og selv om Nadal fornektet han tittelen i US Open i fjor, kan sulten til den russiske bjørnen denne gang bli for stor.

Det er nesten obligatorisk å inkludere Nick Kyrgios som en potensiell sensasjon-vinner i Melbourne. Urokråkå mangler den mentale disiplinen som tidligere har skygget over for det ekstreme talentet hans. Som ambassadør og frontfigur for den pågående innsamlingsaksjonen for brannene i Australia, kan dette være anledningen som får rakkerungen til å spille med en helt annen motivasjon enn tidligere.

The Great Dame

På kvinnesiden er Serena Williams kanskje den største favoritten i år. Hennes fødselspermisjon for noen år tilbake åpnet opp et vakuum som lot mindre åpenbare kandidater ta sine første Grand Slams i hennes fravær. Siden returen fra mammapermisjonen har amerikaneren vært i Grand Slam finale hele fire ganger og tapt, bl.a det famøse tapet til Naomi Osaka i US Open 2018. Til tross for en alder på 38 år – Serena Williams er fortsatt sulten og kommer rett fra en karakteristisk Auckland-tittel. Kanskje var det bare forretten til Melbourne.

For ordens skyld har The Great Dame vunnet Australian Open syv ganger tidligere. Forrige gang var i 2017 da hun slo sin søster Venus i finalen. Totalt har Serena vunnet 23 Grand Slam titler. Skulle hun vinne i Melbourne i år, tangerer hun Margaret Courts rekord på 24.

Det skal presiseres at mesteparten av Margaret Court sine titler stammer fra før Open æraen startet i 1968 og kan derfor ikke sammenlignes.

Regjerende mester Naomi Osaka har ikke overbevist siden hun tok tittelen ifjor, men er fortsatt nummer tre i verden og er en spiller som kan klare det igjen.

En åpenbar favoritt er hjemmehåpet Ashleigh Barty. Verdenseneren klatret til stjernehimmelen i fjor da hun vant Roland Garros og avsluttet sesongen med å vinne WTA Finals. På hjemmebane og elsket av sine landsmenn kan heiagjengen være marginen som sikrer henne trofeet.

Verdensfirer og regjerende Wimbledon mester Simona Halep tapte finalen i 2018 og kan heller ikke utelukkes som en tittelkandidat.

Ruud: – Trekningen er alright

Norges håp og nummer 46 i verden Casper Ruud er for andre gang i karrieren med i Australian Open. I første runde møter han Egor Gerasimov (ATP 98) fra Hviterussland, en 1.96 høy servekanon som beveger seg litt smidigere på banen enn hva tilfelle ofte er for ‘serve-kanoner’.

Forutsatt at han vinner den kampen, vil neste motstander sannsynligvis bli Alexander Zverev (ATP 7). Det er vanskelig å vite hva en kan forvente av tyskeren i Melbourne. Formen hans har vært tvilsom og han har tidligere slitt med å få til spillet sitt i et fem-setts-format. Han er likevel en topp 10 spiller og Ruud har aldri tidligere slått noen så høyt rangert.

Til Eurosport Norge sier Ruud i et intervju på torsdag at alle kamper er vanskelige i Grand Slams. – Trekningen er alright. Han (Gerasimov) er en god hardcourt-spiller og server bra, men jeg tok Isner i Perth og han er kanskje den hardeste serveren på touren.

Med 10 timers tidsforskjell til Melbourne vil kampdagene starte rundt midnatt norsk tid og konkluderes på formiddagen.

Tennis-Norge vil komme med en oppsummering på slutten av hver spilledag.

Andre artikler

Lik Tennis-Norge på Facebook for å holde deg oppdatert.