John Isner har skapt hodebry for Wimbledon-ledelsen ved flere anledninger. Foto: Shutterstock.

Wimbledon innfører ‘Isner-regel’

av | 1 juli, 2019 - 11:16 | Wimbledon

Amerikanerens ekstreme spillestil får konsekvenser for hvordan det avgjørende settet spilles.

OBS! Denne artikkelen ble først publisert 1. juli 2019.

John Isner, Casper Ruuds motstander i første runde, har kanskje hovedansvaret for at årets Wimbledon introduserer et nytt scoring-system for det avgjørende settet. Den 2.08 meter høye servekanonen er notorisk god på å holde serv og har en lang historikk med å presse kamplengder til det absurde.

Verdens lengste tenniskamp

Mannen har verdensrekord i å ha vunnet den lengste tenniskamp noensinne – mot franske Nicolas Mahut i Wimbledon 2010. Kampen tok over 11 timer og strakk seg over tre dager. Slike lengder er uheldig for både spillere, arrangører og publikum.

Det toppet seg for Wimbledon-ledelsen i 2018 da Isner tvang Kevin Anderson ut i en 6 timer og 36 minutter lang semifinale hvor femte settet gikk til 26-24. Kampen fikk skylden for at Wimbledon-finalen 48 timer senere mot Novak Djokovic ble en kjapp affære hvor serberen vant i blanke sett, mye pga en utslitt Kevin Anderson.

12-12 i avgjørende = Tiebreak

Som en konsekvens innførte Wimbledon fra og med 2019 ‘Isner-regelen’ som vil si at det avgjørende settet (tredje for kvinner, femte for menn) spilles som først til 6 som vanlig, men dersom det fortsetter og går helt til 12-12 så trer et vanlig tiebreak inn. Formålet er å hindre en kamp i å bli for lang.

Forandringen betyr at alle fire Grand Slam-turneringene nå opererer med ulik versjon av hvordan det avgjørende settet spilles. Australian Open har innført et ‘super-tiebreak’ som inntreffer som vanlig på 6-6, og hvor tiebreaket er første til 10 fremfor 7 – med to poeng ledelse.

Roland Garros er eneste Grand Slam som ikke bruker tiebreak i avgjørende sett. I US Open går alle sett til vanlig tiebreak på 6-6.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Kjær ute av Wimbledon

Kjær ute av Wimbledon

Norges supertalent 16 år gamle Nicolai Budkov Kjær deltok i sin aller første Grand Slam i årets Wimbledon.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv