Dårlige beslutninger og økonomisk uansvarlighet har gitt Boris Becker mye hodebry de siste årene. Foto: Shutterstock.

Boris Beckers bitre dager

av | 13 juli, 2019 - 10:49 | Historier, Internasjonalt

Tennislegenden ble erklært konkurs av en britisk domstol i 2017. Denne uken auksjonerte konkursboet vekk hele trofésamlingen hans.

Året var 1985 da den 17 år gamle Becker sensasjonelt vant Wimbledon etter å ha slått Kevin Curren 3-1 i sett og ble den første useedede spilleren – og første tysker, til å vinne Wimbledon-trofeet.

I årene som fulgte og fram til han la opp i 1999 vant Becker totalt 49 titler hvorav ytterligere to i Wimbledon, to i Australian Open og en i US Open. På toppen av sin karriere hadde han akkumulert en personlig formue på rundt 500 millioner norske kroner.

Avgjørende dager
Denne uken, mens Wimbledon 2019 gikk inn i sine avgjørende dager, ble hele trofésamlingen hans auksjonert bort. Tvangsauksjonen kom som et resultat av at Becker ble erklært konkurs i 2017 og har blitt utsatt i rettssystemet underveis fordi Becker påberopte seg diplomatisk immunitet.

Becker hevdet han var utnevnt som sportsdiplomat av Den Sentralafrikanske Republikk og at han derfor ikke kunne straffeforfølges. Det ble senere avvist av landets utenriksminister, som mente Becker hadde forfalsket pass-statusen sin. Tyskeren måtte gi tapt og nettauksjonen kunne omsider starte denne uken.

Totalt 82 Becker-objekter inkludert trofeer, klær og signert utstyr ble solgt for til sammen 7,2 millioner kroner. Blant bud-giverne var det tilskuere fra Wimbledon.

Etter salget sitter tyskeren fortsatt igjen med en betydelig gjeld og konkursboet intensiverer jakten på ytterligere verdier.

– Vi håper å finne forsvunne-te trofeer inkludert seks relatert til Wimbledon og hans to Australian Open-titler. Dersom noen har informasjon angående disse, vennligst kontakt konkursboet, sa advokat Mark Ford til BBC Sport.

Den nedverdigende seansen er foreløpig et siste kapittel i en 35 år lang historie om tenåringen som tok seg til tennis-stjernehimmelen som 17-åring og hadde verden for sine føtter. Men suksessen på Center Court fulgte ikke tyskeren videre ut på livets harde asfalt.

Utroskap
Problemene for Becker startet imidlertid lenge før han la fra seg racketen. Som tenåringskjendis og millionær ble han raskt kjent for sin utsvevende livsstil utenfor banen.

– Alle de hysteriske og galne kvinnene som ventet i timesvis utenfor hotellene, skrev tidligere Becker-trener Günther Bosch i biografien sin om tennisstjernen.

Fra en litt beskjeden tenåring i 1985 fremsto Becker helt annerledes to år senere i Australian Open da han overraskende røk ut mot en ukjent spiller, knuste racketen sin og spyttet på dommeren. Tyskeren fulgte opp det året med en tilsvarende sjokkexit i Wimbledon. Hans livsstil og daværende kjæreste Benedicte Courtin, datter av Monacos politisjef, fikk skylden for manglende fokus.

På 90-tallet så det lenge ut til at Boris hadde funnet roen og etablert seg sammen med sin modellkone Barbara Feltus. Men en sexskandale sendte de to ut i en bitter skilsmisse som kostet Becker hans luksusvilla, 26,2 millioner dollar og foreldreretten til deres to sønner.

I kjølvannet av skilsmissen gjennomgikk det tyske skattevesenet Becker sin økonomi og krevde han for to millioner dollar i manglende skatt i løpet av årenes gang. I tillegg gikk stort sett alle forretningsprosjekter han involverte seg i vasken; organisk mat, sport på nettet og en planlagt 19-etasjer Boris Becker Business Tower i Dubai.

Nigeria-svindel
I 2012 klarte han ikke å betale avdragene på en luksuseiendom han eide på Mallorca. Eiendommen han kjøpte på 90-tallet ble etterhvert overtatt av konkursboet hans og ligger ute for salg til 105 millioner kroner.

Den tyske avisen Spiegel kunne i 2017 avsløre at Becker hadde investert over 10 millioner dollar i et nigeriansk oljeprosjekt. Detaljene rundt dette er uklart, men det er mye som tyder på at Becker falt for det som har blitt kalt for «Nigeria-svindel». Under konkursforhandlingene i 2017 uttalte advokaten hans John Briggs at «…(Becker) er ikke sofistikert når det gjelder finanser.»

På søndag spilles Wimbledon-finalen mellom Novak Djokovic og Roger Federer. Boris Becker kommer til å følge kampen fra tribunen. Et av de 82 objektene som ble auksjonert bort var en klokke Becker hadde mottatt i gave – fra Djokovic.

Kilder:
https://www.bbc.com/sport/tennis/48958149
https://www.bbc.com/sport/tennis/48754760
https://news.sky.com/story/boris-becker-auctioning-trophies-medals-and-clothing-to-pay-off-bankruptcy-debt-11758995
https://news.sky.com/story/tennis-star-boris-beckers-memorabilia-attracts-almost-700k-at-auction-11761622

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv