Elias Ymer

Trio bringer svenskenes tennistradisjoner videre

For første gang siden 2011 tok en svensk herrespiller seg videre på Grand Slam-nivå i år, mens Johanna Larsson har gått til topps i en WTA-turnering for første gang på tre år. I tillegg tar Rebecca Peterson stadig steg.

Svensk tennis har endelig fått vind i seilene igjen og er i ferd med å få fram nye profiler. Våre naboer har stolte tennistradisjoner med totalt 26 Grand Slam-titler i historien. Selv i dag har de aller fleste tennisbarn i Norge hørt om svenskenes aller beste spiller gjennom tidene, Björn Borg, som totalt har elleve Grand Slam-titler, seks i Roland Garros og fem i Wimbledon.

De siste årene har det derimot gått tregere i svensk tennis. Den siste store herrespilleren var Robin Söderling som to ganger ble nummer to i Roland Garros og var helt oppe på fjerdeplass på ATP-rankingen. Svensken var også den første til å slå Rafael Nadal på den røde grusen i Paris. Nå er han trener for det svenske tennishåpet, Elias Ymer, og hjelper unggutten med å takle forventningene fra, i hvert fall det tidligere, tennisgale Sverige.

– Jeg jobber med Robin, som var den siste ordentlige gode spilleren fra Sverige. Det er bra at jeg har han i teamet, og han kan hjelpe meg med å håndtere presset, sier Ymer til Tennis-Norge.

Grand Slam-seier
22-åringen tok i årets utgave av Roland Garros sin aller første seier i hovedturneringen etter mange forsøk. Det føltes befriende for svensken.

– Jeg har tapt i første runde fem ganger på rad, og det har vært tøft mentalt, sier Ymer.

Den svenske tennisspilleren tror ikke det nødvendigvis er presset som har spilt han et puss.

– Selvsagt er det forventninger, folk følger med og alle vet hvordan det går i kampene mine, men jeg ser ikke på det som et direkte press. Jeg prøver ikke å tenke på det og griper heller mulighetene mine, sier Ymer.

Det etiopiske-fødte tennistalentet kvalifiserte seg i 2015 for hovedturneringen i alle de fire store turneringene, men tapt som nevnt ved alle anledningene, og var en seier unna en plass topp 100 på rankingen. Ymer tror han vet årsaken til at det aldri ble et skikkelig gjennombrudd for tre år siden.

– Det som skjedde meg, var at jeg ble skadet i skulderen. Jeg innså heller ikke hvor tøft det skulle være, fordi alt hadde bare gått oppover for meg en periode. Jeg trengte også et godt team rundt meg, og det hadde jeg ikke. Jeg var mye alene, og det var åpenbart ikke bra. Nå har jeg et godt team med en trener og fysisk trener som fungerer bra for meg. Jeg lærte likevel mye av den perioden og har det stabilt nå, forteller Ymer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rebecca Peterson
Rebecca Peterson stormer framover på rankingen for tiden. Foto: Shutterstock.com.

Dameopptur
Også dametennisen i Sverige har en liten opptur. Johanna Larsson tok i mai sin første WTA-tittel siden 2018 og er nummer 70 på WTA-rankingen. Rebecca Peterson har klatret den siste tiden og er nummer 54 i verden etter å ha tatt seg til tredje runde i US Open.

– Svensk tennis har fram for alt vært veldig bra på herresiden, men så har vi hatt noen kvinner, Katerina Lindqvist, Åsa Karlsson, Sofia Arvidsson og Johanna. Jeg synes det er supergøy at vi har tradisjoner. Jeg fokuserer uansett bare på mitt og utvikler meg selv, sier Peterson til Tennis-Norge.

Larsson har lenge vært topp 100 på verdensrankingen, men tittelen i Nürnberg var etterlengtet.

– Jeg er utrolig glad. Før denne uken har jeg tapt mye og hadde ikke mye selvtillit, sa Larsson i seiersintervjuet etter triumfen i Tyskland like før Roland Garros.

Krangel
Selv om det er kvinnene som presterer best i svensk tennis for tiden, har den tradisjonsrike tennisturneringen i Båstad valgt å droppe og ha en WTA-turnering. Det tok de svenske jentene på senga og har skapt utfordringer.

– Det er vanskeligere for kvinnene å få sponsorer etter at Båstad-turneringen forsvant, sier Peterson til Tennis-Norge.

Avgjørelsen fikk også stjernen Larsson til å gå hardt ut tidligere i år.

– De kunne markedsført oss jenter enda mer. På herresiden blir de markedsført mye bedre, der man bruker Ymer-brødrene som trekkplastre. De har ikke i det hele tatt de samme resultatene som oss jenter, sa Larsson til SVT, og fikk svar av Ymer:

– Sverige er vårt land og alt som er til fordel for landet har både min og Mikaels fulle støtte. Jeg synes, som deg, at det er synd at kvinnenes Swedish Open legges ned og at det hjelper unge jenter å ha noen å se opp til, som deg og Sofia Arvidsson, for eksempel. Jeg håper at turneringen en dag kommer tilbake. PS: Jeg trodde at du var bedre enn dine kommentarer mot min bror og meg. #StayClassy, skrev Ymer på Instagram.

Det fikk Peterson til å kaste seg inn i debatten.

– Det er veldig vanskelig å være enig i at svensk dametennis får den oppmerksomheten den fortjener. Det handler ikke om spesifikke personer, men hvordan dametennisen markedsføres. Å uttrykke at damene ikke vil herrene godt er bare unødvendig, for det er ikke budskapet, skrev Peterson.

Ordkrigen er derimot lagt død nå.

– Det har ingenting med jentene og herrene å gjøre, og det var ingenting mot svenske herrer. De svenske damene har overhodet ingenting i mot herrene, vi har alltid støttet dem og gjør fortsatt det, sier Peterson til Tennis-Norge.

– Det var ikke noe spesielt. Jeg ville ikke kommentere det noe mer. Jeg og Johanna er gode venner, avslutter Ymer.

Slik der forsiden ut på neste utgave av magasinet Tennis-Norge.

Denne artikkelen stod først publisert i magasinet Tennis-Norge. Magasinet kan du lese mer om ved å trykke her!

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788