Amerikansk TV-kanal slakter antidopingarbeidet i tennis

av | 6 oktober, 2016 - 18:58 | Internasjonalt

Den amerikanske TV-kanalen ESPN mener tennis har fått et ufortjent rykte på seg for å være dopingfritt.

Den amerikanske TV-kanalen ESPN mener tennis har fått et ufortjent rykte på seg for å være dopingfritt.
TV-programmet «Outside the Lines» hevder at tennissporten har en utdatert form for antidopingarbeid, og det ikke er tilfeldig at svært få utøvere blir tatt.
-År etter år har testmetodene blitt ansett som generelt ineffektive og upålitetlige av eksperter. Inntil nylig har tennisen brukt lite penger på aggresivt å teste doping som gir spillerne mest effekt, ertryopoietin (EPO), veksthormoner og syntetisk testosteron. Sporten tester på samme nivå som idretter med lavere profil og som er mindre lukrative, som håndball, kano, kajakk, triathlon og volleyball, skriver ESPN.
På 2000-tallet har spillere som Richard Gasquet, Marin Cilic og Martina Hingis blitt tatt for doping, men alle har brukt stoffer som ikke nødvendigvis er prestasjonsfremmende, som narkotika. Den eneste som er tatt for et prestasjonsfremmende stoff i nyere tid er Wayne Odesnik, og delvis Maria Sharapova.
-Skulle være tøff
At Maria Sharapova ble utestengt i to år av Det internasjonale tennisforbundet, skal ifølge ESPN være for å statutere et eksempel. Det internasjonale voldgiftsretten reduserte derimot straffen til 15 måneder.
-Kilder nær Sharapova har fortalt «Outside the Lines» at de tror at Det internasjonale tennisforbundet har laget et eksempel ut av Sharapova for å være «tøffe i antidoping», skriver TV-kanalen.
I en konfidensiell undersøkelse gjennomført av ESPN på 31 profesjonelle tennisspillere, svarte 65 prosent at idretten ikke har nok dopingtester og i tillegg vet om spillere som har brukt et prestasjonsfremmende stoffer.
-En levrandør av prestasjonsfremmende stoffer har fortalt oss at de har gitt 12 til 15 nåværende og tidligere tennisspillere et prestasjonsfremmende stoff. Levrandøren kaller antidopingprogrammet til ITF for «Mikke Mus-aktig», «manglende» og «de gjør det bare for å berolige». På grunn av dette, har ingen tennisspillere blitt tatt, ifølge levrandøren, skriver ESPN.
Mye mer krevende
Kanalen skriver at siden tennisen har utviklet seg til å bli mye mer fysisk krevende enn tidligere, har også bruken av ulovlige midler økt. At tennisspillerne knapt har ferie og pauser, er noe av grunnen til det som skal være den økende bruken.
-Tidligere spillere og trener har fortalt «Outsides the Lines» at fordelene spillerne skaffer seg ikke er gjennom prestasjonfremmende midler som steroider, men forsterkere som brukes til å forbedre utholdenhet, restitusjon og skadereperasjon, skriver ESPN.
Den dopingtatte tidligere syklisten Tyler Hamilton har fortalt TV-programmet at han har grunn til å tro at flere tennisspillere har bånd til dopinglegen Luis Garcia og Eufemiano Fuentes, uten at dette har blitt bevist.
TV-kanalen mener også at bare tilfeldigheter kan ha ført til at Sharapova og Odesnik ble fanget opp av antidopingarbeidet.
-Sharapova ble tatt på en tid da hundrevis av andre internasjonale ikke-tennisspillere testet positivt for et stoff som selges over disk i Russland. Odesnik ble opprinnelige utestengt da australske tollere fant veksthormon i bagasjen hans foran Australian Open i 2010.
 
 

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Rett ut i Båstad

Rett ut i Båstad

Casper Ruud røk ut i strake sett til Thiago Monteiro i sin første kamp i Swedish Open.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv