Samtlige av Ruuds ni titler er fra den laveste kategorien ATP 250. Kanskje kan han avslutte 2022 sesongen med en større tittel. Foto: Shutterstock.

Nå starter sesong-innspurten

av | 22 oktober, 2022 - 20:06 | Casper Ruud, Internasjonalt

Tre ATP turneringer gjenstår for Casper Ruud i år - og det er en fair sjanse for at nordmannen avslutter sesongen som nummer to i verden.

Etter en skuffende Asia tur i månedsskiftet september-oktober har Casper Ruud fått noen ukers hvile fra turnering-kjøret og brukt tiden til å trene hjemme i Norge før den viktige sesongavslutningen starter på mandag.

Tre turneringer gjenstår, hvorav to er ‘Big titles’. Tre turneringer som kan gi 3000 poeng skulle en person vinne dem alle.

Ingen ny Federer avskjed

Først ute er ATP 500 turneringen Swiss Indoors Basel. Turneringen er mest kjent som Roger Federer sin hjemme-turnering. Her startet legenden som ballgutt langt tilbake på 90 tallet før han etter hvert ble en stjerne – som igjen imploderte til å bli en supernova som vil tapetsere tennis-stjernehimmelen til evig tid.


Uteblir fra Basel: Roger Federer sier han ikke er klar for å si farvel en gang til etter seansen i Laver Cup for en måned tilbake. Foto: Shutterstock.

Opprinnelig skulle Federer vært til stede under årets turnering, men sveitseren meldte avbud og sa han ‘ikke var klar for en ny farvel’ i Basel.

Under årets Laver Cup ble vi vitne til en tårevåt Federer som offisielt tok avskjed som tennisspiller. Selv om det var en vakker seanse, ble den emosjonelle belastningen til Roger Federer og familien synlig.

Selv om Basel ville være det mest naturlige stedet for Federer å ta farvel, kom Laver Cup i forkjøpet og beslutningen er forståelig.

Federer har i alle år vært lojal mot turneringen i Basel som han har vunnet hele 10 ganger. De siste fem av seks årene turneringen har vært spilt, har Federer vunnet.

Swiss Indoors Basel spilles i år for første gang siden 2019.

Alcaraz og Ruud i front

Første seed i Basel er verdensener Carlos Alcaraz, som siden han vant US Open i september har spilt lite – og har tapt to av tre kamper uten at det trenger å bety noe som helst.

Den 19 år gamle verdenseneren har allerede bevist med sine turnerings valg at han er en god strateg. Til tross for hans unge alder har han nådd verdenstoppen med kun å ha 15 tellende turneringer så langt i år.

Til sammenligning har Ruud spilt 20 tellende turneringer og var oppe på andreplassen noen uker etter US Open. Nå er han nummer tre, men med gode muligheter til å avslutte som nummer to, men mer om det lenger nede.

Får møte ny legende

Federer er vekke, men Ruud får æren av å møte Sveits nest største tennisspiller, nemlig Stan Wawrinka allerede i første runde i Basel.

I en æra som har vært totaldominert av De Tre Store (Federer, Nadal, Djokovic), har Stan Wawrinka til tider spilt tennis fra en parallell dimensjon som har skapt sjokk, glede og forbauselse blant tennis publikum verden over.

I prosessen har han rukket å bli en publikumsyndling – og vunnet tre Grand Slams. Han er en av ‘De Unike Tre’ som har klart å vinne French Open siden Rafael Nadal overtok turneringen fra 2005 og har siden den gang omgjort Stade Roland Garros til en spansk Bastill gjennom 14 titler og en fasit på 112 seire og 3 tap de siste 17 årene – et resultat som er usammenlignbart med noe annet i idrettsverdenen.

Utenom Stan Wawrinka (2015) er det Roger Federer (2009) og Novak Djokovic (2016, 2021) som er de ‘Unike 3 i Paris’


Stan ‘The Man’ Wawrinka har vunnet tre Grand Slams i karrieren og mangler bare Wimbledon for å oppnå en Career Slam. Foto: Shutterstock.

Det er hyggelig at Ruud også får møtt den 37 år gamle legenden, men det ender sannsynligvis med at nordmannen overkjører den tidligere storheten som har slitt lenge med skader, har blitt 37 år gammel og falt til 193 på verdensrankingen.

Men det er bra og viktig for norsk tennis historie at Ruud også får truffet Wawrinka i en normal tellende ATP turnering.

Dersom formen sitter kan Ruud nå langt i Basel

Etter Wawrinka venter sannsynligvis amerikanske Brandon Nakashima. 21 åringen er en ‘up an comer’, er full av selvtillit etter å ha vunnet sin første tittel i San Diego nylig. Så lenge Ruud har fått re-kalibrert seg etter Asia-flausen, bør Nakashima likevel være en grei match.

I kvartfinalen kan alt fra Roberto Bautista Agut, Andy Murray og Sebastian Korda bli motstander. Så lenge Ruud har funnet tilbake til US Open formen bør han ta dem alle, inkludert Bautista Agut som han aldri har slått tidligere.

I semifinalen kan Jenson Brooksby, Marin Cilic og Alex De Minaur bli Ruuds motstander. Eller hvis skjebnen vil servere oss en litt spesiell kamp så kan Holger Rune få anledning til å vise nyvunnen modenhet etter hans flaue opptreden sist Ruud og Rune møttes – i kvartfinalen av French Open.

Finalemotstander på andre siden av nettet vil sannsynligvis være verdensener og tenårings-fenomen Carlos Alcaraz som jager sin sjette tittel så langt i år.


Han har allerede vunnet fem titler i år; 1 Grand Slam, 2 Masters og 2 ATP 500. Carlos Alcatraz er nok sulten på å krone sesongen med å vinne ATP Finals hvor de beste av de de beste deltar. Foto: Shutterstock.

Paris Masters

Uken etter Basel starter årets åttende og siste Masters turnering i Paris. Der vil nok Djokovic være stor favoritt til tittelen sammen med Daniil Medvedev og den unge verdenseneren Carlos Alcaraz.

Djokovic har blitt utestengt fra flere store turneringer i år og er nok sulten på å vinne noen store titler for sesongen er omme. I så fall vil han være topp motivert og livsfarlig i Paris og Torino.

ATP Finals

Så langt er fem spillere kvalifisert til årets sluttspill mesterskap som holdes i den italienske byen Torino i november etter den konvensjonelle ATP sesongen er over.

De fem foreløpige kvalifiserte er:

  1. Rafael Nadal
  2. Carlos Alcaraz
  3. Stefanos Tsitsipas
  4. Casper Ruud
  5. Novak Djokovic*
  • Novak Djokovic ble urettferdig offer for politikk ettersom han ikke fikk sine 2000 poeng for å vinne Wimbledon. Serberen er likevel kvalifisert til ATP Finals basert på en regel som sier dersom en spiller vinner en Grand Slam og er garantert avslutte året mellom 8. og 20. plass så er ATP Finals billetten sikret.

Dersom Djokovic skulle vinne årets ATP Finals vil han tangere Roger Federer sin rekord på seks titler. Til sammenligning har vinneren av flest Grand Slams i historien, Rafael Nadal med sine 22. titler, aldri vunnet ATP Finals, en turnering som kan gi vinneren maksimalt 1500 poeng dersom han vinner alle Round Robin kampene.

ATP Finals er derfor høyere rangert enn en Masters, men fortsatt lavere enn Grand Slam som gir 2000 poeng.

Les mer om Nadals sorte hull i CV’en.

Det er usikkert om Rafael Nadal kommer til å spille flere turneringer i år. Spanjolen har til vane å trekke seg fra de siste turneringene på kalenderen, noe som har bidratt til at en ‘lucky loser’ får delta i ATP Finals. Samtidig har Nadal nylig blitt pappa for første gang.

Fra Livetennisrankings

De neste to ukene vil avgjøre hvem de 3/4 siste deltakerne i Torino blir. Russerne Daniil Medvedev og Andrey Rublev bør klare det. Bak dem kan de bli små marginer mellom Felix Auger-Aliassime, Taylor Fritz og Hubert Hurkacz.

Ruud kan avslutte på karriere-beste

Ruud er nå nummer tre i verden, 210 poeng bak Rafael Nadal som innehar andreplassen.

I motsetning til Nadal som ikke mister flere poeng ut året, vil Ruud miste 670 poeng de neste ukene, noe som betyr at nordmannen må vinne 890 poeng i løpet av de neste tre turneringene for å gå forbi Nadal.

Samtidig er det også stor fare for at nordmannen kan bli forbigått av Daniil Medvedev og Stefanos Tsitsipas dersom de går dypt i de gjenværende turneringene og Ruud ryker ut tidlig.

Det blir uansett noen spennende uker fremover.

Relaterte artikler

Relaterte artikler

Mr. Genève

Mr. Genève

Casper Ruud vant Genève Open for tredje gang etter å ha vunnet to kamper på en dag.

Finaleklar

Finaleklar

Casper Ruud vant semifinalen i Genève Open – får bare noen timers pause før finale.

French Open 2024

French Open 2024

Casper Ruud er heldig med trekning – blir likevel knalltøft for nordmannen å nå sin tredje strake finale i Paris.

Følg oss på sosiale medier:

Abonner på Tennis Norge magasinet!

Magasinet Tennis Norge gir et dypere innblikk i norsk og internasjonal tennis. Les reportasjer om den nye generasjonen, de etablerte stjernene- og legendene som definerte sporten.

I tillegg inneholder magasinet mye spennende informasjon om aktuelle tennis-tema, samt trening, helse og livsstil.

Arkiv