Viktor Durasovic

VM i tennis blir en realitet

Det internasjonale tennisforbundet har fått i gjennom et nytt format for nasjonsturneringen Davis Cup.

Sammen med det kommersielle selskapet Kosmos har ITF formet et nytt og kontroversielt format for Davis Cup. Nasjonsturneringen har røtter helt tilbake til 1900 og har tradisjonen tro blitt arrangert med samme turneringsformat.

Nå er derimot tiden med at 16 nasjoner gjør opp om Davis Cup-seieren fordelt på hele kalenderåret og i alle de ulike landene med hjemme- og bortekamper over.

Gruppespill
Fra og med 2019 skal Davis Cup spilles over en uke i slutten av november med et format lignende fotball-VM. 18 nasjoner skal kjempe om tittelen i løpet av denne uken.

Nasjonene blir delt opp i seks grupper bestående av tre lag, der alle gruppevinnerne, og de to beste toerne går videre til et sluttspill som starter med kvartfinale og avslutter med finale for å kåre vinneren. Hver kamp spilles med best av tre, to singler og en double.

De fire semifinalistene fra året før vil alltid være garantert en plass i neste års Davis Cup. I tillegg er det en kvalifiseringsrunde med hjemme- og bortekamper i februar. Der vil 24 lag kjempe om 12 plasser i den avgjørende Davis Cup-uken. Alle landslagene som ikke har kommet til semifinale må kvalifisere seg for den kommende Davis Cup-turneringen. De møter nasjoner fra gruppe én, som kommer til å spille en kvalifiseringskamp i september, for å kvalifisere seg til kvalifiseringen i februar.

Også for Norge betyr dette trolig færre Davis Cup-kamper. Det norske laget må neste år sannsynligvis vinne kun en kamp for å spille i gruppe én. Da vil Norge igjen trenge å vinne en kamp for å spille kvalifisering til Davis Cup-uken.

De to siste plassene i den avgjørende Davis Cup-uken er wildcards. En video om det nye formatet kan for øvrig sees her.

Reaksjoner
Davis Cup er ansett som en svært tradisjonsrik turnering og mange er svært glad i formatet med kamper flere ganger i årer over fem sett. Derfor er flere skeptiske til endringene.

– Jeg er veldig stolt over å være en vinner av en konkurranse som har vært med oss i over 100 år, og stolt over følelsene jeg har delt med fansen etter en fantastisk opplevelse. Nå vil alt være borte, skriver tsjekkeren Tomas Berdych på Twitter.

– Det vil drepe Davis Cup, sa visepresidenten i Det tyske tennisforbundet, Dirk Hordorff, som har fått støtte av den australske tennislegenden Pat Cash:

– En trist dag for herretennisen. De lurer seg selv om at de tror at toppspillerne kommer til å delta i en 18-nasjonsturnering mot slutten av sesongen, sier Cash.

Svenskene er derimot glade for at forslaget gikk i gjennom.

– En veldig bra beslutning for tennissporten i allmennhet og Sverige spesielt, uttaler generalsekretæren i Sveriges tennisforbund, Christer Sjöö.

 

 

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788