Australian Open

Teknologi erstatter linjedommere i NextGen-finalen

Hoveddommerne skal lene seg på hawk-eye for å ta avgjørelser om en ball er ute eller ikke under NextGen-finalen i Milan i oktober.

Hoveddommerne skal lene seg på hawk-eye for å ta avgjørelser om en ball er ute eller ikke under NextGen-finalen i Milan i november.

Om 49 dager spilles tidenes første verdensfinale for de åtte tennisspillerne under 21 år som samler mest poeng i løpet av sesongen 2017. Kampene skal spilles i Milano. Casper Ruud hadde gode muligheter til å kvalifisere seg tidlig i sesongen, men må vinne alle sine gjenstående turneringer for å kunne ta en plass nå.

Dermed får ikke Ruud være med på å teste ut de nye reglene, og de er det mange av. De fleste av dem testes ut for aller første gang. Den mest kontroversielle regelen er hawk-eye-systemet som skal erstatte linjedommerne.

Hoveddommeren skal dermed ta avgjørelser basert på hva hawk-eye sier. Fotfeil vil en dommer utenfor banen avgjøre gjennom å se på kameraer plassert på linja. Vanligvis med hawk-eye i bruk får spillerne et fastsatt antall utfordringer. Det blir ikke gitt denne gangen, siden hawk-eye skal avgjøre om alle baller er ute eller inne. Avgjørelser som er veldig nær streken vil bli vist på storskjerm.

– Teknologien er på plass. Nå mener vi det er hensiktsmessig å teste systemet i en riktig type turnering. Dette kan bli en milepæl for hvordan vi dømmer i denne sporten, sier visepresident Gayle David Bradshaw i ATP.

Også en del andre prøveregler blir tatt i bruk under turneringen. Kampene skal spilles med best av fem sett, men i hvert sett vinner spilleren som når fire games først. I tillegg skal publikum få lov til å bevege seg fritt under kampene – utenom med grunnlinjene, og en klokke vil telle ned fra 25 sekunder når spillerne skal serve.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788