Casper Ruud

Casper Ruud klar for karrierens andre Challenger-finale

Casper Ruud gjorde nok en overbevisende kamp og sikret seg finaleplass i en internasjonal turnering for første gang siden 2016.

Casper Ruud gjorde nok en overbevisende kamp og sikret seg finaleplass i en internasjonal turnering for første gang siden 2016.

Tennisspilleren fra Snarøya er endelig klar for finale igjen. I 2016 tok Ruud seg til seks Futures-finaler og en Challenger-finale. Unggutten gikk da sensasjonelt til topps i Challenger-turneringen i Sevilla som 17-åring og vant to Futures-turneringer. I februar 2017 var nordmannen en matchball unna finaleplass i ATP 500-turneringen Rio, men siden har han ikke vært like nær finaler.

Denne uken har det derimot gått Ruuds vei i ATP Challenger-turneringen i Francavilla. 19-åringen startet året lovende med en plass i andre runde av Australian Open og ble den første nordmannen i en hovedrunde på Grand Slam-nivå siden Christian Ruud og Jan Frode Andersen i 2001. Etterpå Grand slam-sukessen har marginene vært litt i mot unggutten, men i Italia har det løsnet.

Fransk kvalifiseringsspiller
I lørdagens semifinale ventet en motstander med stor selvtillit. Antoine Hoang stod med seks strake seire etter å ha tatt seg videre fra kvalifiseringen i Francavilla. Deretter har franskmannen, som er nummer 243 på ATP-rankingen, vunnet tre kamper i hovedrunden. Mot Ruud endte seiersrekken.

Oppgjøret åpnet jevnt, men på 2-2 fikk Ruud to breakballer i mot. Stortalentet reddet begge forsøkene fra Hoang og etterpå fortsatte settet slik det startet. Mye tydet på at settet skulle gå til tiebreak, men på 6-5 giret Ruud opp, og Hoang ble nervøs. Nordmannen skaffet seg 40-0 og tre breakballer. Ruud utnyttet første forsøk og vant sett nummer en 7-5.

I det andre settet sov Ruud fra start av. Norges beste rangerte tennisspiller fikk hele tre breakballer i mot, men klarte akkurat i tide å hente seg inn og viste mental styrke. Ruud reddet servegamet. Hoangs påfølgende servegame ble langt og jevnt, men den franske motstanderen hadde hele tiden overtaket.

22-åringen fra Frankrike måtte likevel ha ni gameballer for å utligne til 1-1. Ruud hadde på sin side en mulighet til å bryte motstanderen i samme game. Nordmannen fikk i sitt neste servegame en breakball i mot og for første gang brøt Hoang, selv om Ruud var sterkt uenig i at ballen ble dømt ut.

Slo tilbake
Ruud slo umiddelbart tilbake og skaffet seg tre breakballer i sitt neste servegame. På første forsøk utlignet den tidligere norgesmesteren til 2-2. Trøbbelet på egen serve fortsatte derimot, og Hoang brøt til 3-2, til stor frustrasjon hos Ruud.

Artikkelen fortsetter under bildet

Casper Ruud
Casper Ruud da han vant i første runde av Australian Open i januar. Foto: Nicolai Saxegaard.

Problemene fortsatte også for Hoang på egen serve, og Ruud tilegnet seg to breakmuligheter. På det andre forsøket satt utligningen til 3-3 med en lekker stoppball. I påfølgende servegame for Ruud ble det nok en breakball i mot, men denne gangen avverget 19-åringen og gikk opp i 4-3.

Deretter normaliserte det seg. Både Hoang og Ruud holdt sitt neste servegame, men på 5-4 sikret Ruud seg to matchballer. På første forsøk avgjorde nordmannen kampen og tok seg til finale med 7-5, 6-4.

Italiensk kjenning
I søndagens finale møter Ruud en gammel kjenning i Gianluigi Quinzi. Italieneren snøt Ruud og hjemmepublikumet for en tittel i Futures-turneringen Norwegian Open i 2016. Etter kampen uttalte Ruud, til Dagbladet, at Quinzi opptrådte sleipt. Den italienske tennisspilleren tok nemlig, etter Ruuds mening, en taktisk medisinsk timeout.

Uansett betyr finaleplassen at Ruud vinner viktige ATP-poeng. Med finale i Italia er unggutten garantert 48 poeng. Med finaleseier blir det 80 poeng og cirka 54.000 kroner i premiepenger. Ettersom Ruud også mister 30 poeng fra ATP-turneringen i Barcelona fra i fjor kommende uke, kan nordmannen i beste fall klatre til en plass rundt 168.-plass.

Finalen spilles klokken 15.00 søndag.

 

 

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788