Casper Ruud

Casper Ruud fortsetter Australian Open-eventyret

Casper Ruud lå under, men kjempet seg heroisk tilbake og sikret seg en plass i andre runde av Australian Open etter over fire timers spill.

Casper Ruud lå under, men kjempet seg heroisk tilbake og sikret seg en plass i andre runde av Australian Open etter over fire timers spill.

Den norske 19-åringen har imponert alle i sesongstarten med flere gode kamper i Oseania og ble søndag den første nordmannen siden 2001 til å kvalifisere seg for hovedrunden i en Grand Slam-turnering.

Allerede mandag var Ruud i aksjon i sin aller første kamp i en hovedrunde på Grand Slam-nivå. Nordmannen trakk en overkommelig motstander i en annen kvalifiseringsspiller, Quentin Halys, nummer 134 på ATP-rankingen. Duoen har møttes en gang tidligere. Det skjedde i Challenger-turneringen i Aptos. Da vant franskmannen i tre sett.

God start
Det var Ruud som startet kampen best, selv om unggutten måtte redde en breakball i sitt første servegame. I påfølgende returgame fikk derimot Ruud to breakmuligheter, og Halys gjorde dobbeltfeil, slik at Snarøya-gutten gikk opp i 2-0. I servegamet etter slo motstanderen tilbake og brøt, men da Ruud satte den første av to breakmuligheter på 3-2 var mye gjort i settet. Ruud måtte likevel redde en breakball, men spilte seg til settballer i sitt siste servegame. På sjette forsøk på å avgjøre settet lyktes stortalentet.

Det andre settet gikk ikke like bra for Ruud. Nordmannen ble brutt på 0-1, og Halys servet solid i egne servegame. På 2-5 reddet Ruud to settballer og en på 3-5, samtidig som unggutten sikret seg to breakmuligheter, uten å utnytte dem. Dermed vant Halys settet 6-3.

I det tredje settet servet både Ruud og Halys solid, selv om franskmannen ga sin norske motstander kamp i noen av Ruuds servegame. Settet endte i tiebreak, der nordmannen havnet bakpå fra start. Norges best rangerte herrespiller hentet seg inn til 4-4, men gjorde en enkel feil på 4-5 og tapte tiebreaket 5-7.

Casper Ruud
Casper Ruud tok seg videre i Australia. Foto: Espen Hildrup.

Det fjerde settet startet ikke bra for Ruud. Nordmannen måtte redde to breakballer i sitt første servegame, og Halys spilte meget bra. Totalt måtte tennisspilleren fra Snarøya redde åtte breakballer i settet og mot slutten tok Ruud over styringen. På 5-5 fikk 19-åringen sin første breakmulighet på en god stund og med en nydelig backhandplassering brøt unggutten til 6-5. I påfølgende game holdt nordmannen serve og sikret seg et femte sett.

Halys hevet seg i det avgjørende settet. Franskmannen skaffet seg settets første breakmulighet på 3-4, men Ruud reddet seg inn. På 5-5 fikk nordmannen tre breakmuligheter, to av dem på deuce, men Halys reddet seg inn med glimrende serving. I Grand Slam-turneringene avgjøres ikke kampene i vanlige tiebreak, men man må vinne med to games.

Halys hadde derfor en fordel i settet ved å legge press på Ruud hver gang franskmannen holdt serve. På 9-9 kjempet Ruud hardt og fikk to breakballer. Halys taklet ikke presset og Ruud brøt til 10-9. I det påfølgende gamet rotet Ruud i starten og lå under 0-30. Nordmannen hevet seg og fikk en matchball. Halys reddet den første og andre, men klarte ikke å avverge forsøk nummer tre. Nordmannen vant kampen med 11-9 i det femte settet.

Schwartzman neste
Ved å ta seg til andre runde i Australian Open sikrer Ruud seg totalt 70 ATP-poeng, ti fra kvalifiseringen og 45 for spill i andre runde. I pengepremie har den talentfulle tennisspilleren allerede sikret seg over 560 000 kroner.

Og det kan bli flere poeng og mer penger. I andre runde er Diego Schwartzman, nummer 26 i verden, motstander. Også 25-åringen vant i fem sett i første runde med seier over Dusan Lajovic. Argentineren er en liten og fotrapp spiller.

Ruud har aldri tidligere slått en så høyt rangert spiller, men viste for en uke siden at han kan henge godt med høyt rangerte spillere da han tapte i tre sett for Robin Haase, nummer 43 på ATP-rankingen. Ruud hadde to matchballer i kampen og hadde unggutten satt en av dem, ville han ikke spilt Australian Open.

Andre artikler

Støtt Tennis-Norge

Vipps ditt bidrag til 131788